Treceți la conținutul principal

ACUARELA

 Amelia Cristina Boczar

Anne Maria Tot


Dragoș Toma


   
     Prin acuarelă se înțelege atât o vopsea, obținută din pigment diluat cu apă, cât și o tehnică picturală pe hârtie, sau o lucrare efectuată în această tehnică.

    În tehnica acuarelei, vopselele se folosesc diluate cu mai multă apă. Caracteristică pentru acuarelă este transparența culorilor. Lumina în lucrare este dată de albul hârtiei. Acuarela poate fi făcută în manieră tradițională, ud pe ud, sau în tehnica ud pe uscat, în care culoarea se aplică în tușe umede pe hârtia uscată.

Tehnica acuarelei nu este foarte ușoară. Calitatea unei lucrări depinde de instrumentele și materialele folosite: pigment, hârtie, pensule și apă.

Se folosesc și alte instrumente: creionul cu mină de grafit și radiera, creioanele acuarelabile, pasta de mascare, bureți mici, banda adezivă, bețișoarele cu vată, șervețele de hârtie.

În primele săptămâni ale acestui an, copiii vor face diferența între tehnica acuarelei și celelalte tehnici: guașa, tempera, acril. La cestea din urmă, culoarea se aplică în pastă și este diluată cu o cantitate mai mică de apă. 

 Ce ne propunem?

-    Să învățăm tehnica acuarelei pe pată uscată și pe pată umedă;

-    Să fim spontani și destinși!

-   Să învățăm că la pictură nu putem greși! O pată de culoare care a apărut neașteptat, poate fi transformată, oricând.

 Etape:

-    Ne alegem culorile și le așezăm pe paletă;

-    Diluăm culorile;

-  Alegem pensulele, cel puțin trei mărimi: subțire (mărimi 0,1,2), medie (mărime 5-10) și lată (mărime 20). Pensulele sunt importante, trebuie să aibă părul moale, flexibil și pot fi rotunde sau late.

Joc de stimulare a creativității pentru cei mici:

Așezăm pete întâmplătoare pe hârtia uscată cu pensula (se poate folosi și un șervețel). Experimentăm și tehnica ud pe ud.

Dacă dorim, putem realiza petele și cu ochii închiși. Nu trebuie să ne gândim mult, așa cum facem când avem un creion în mână!

Apoi, privim petele intâmplătoare și le asociem cu elemente din realitate. Întrebarea: „Cu ce seamănă această pată?”, va primi răspuns dacă adăugăm detalii. Astfel, ceea ce vedem noi cu ochii minții în lucrare se va desluși și pentru colegi. La final putem creea o poveste scurtă în care să explicăm copiilor și părinților cum am procedat.

Felicitări, tuturor copiilor care au participat la cerc!

Nivel de studiu: începători

Comentarii

Etichete

Afișați mai multe

Postări populare de pe acest blog

Tema săptămânii: Contrastul culorilor în sine

       Contrastul culorilor în sine apare prin juxtapunerea (alăturarea) tentelor de culori pure (culorile primare și culorile binare). Subiectul plastic: „Pisica”  Henri Matisse Franz Marc   Franz Marc Franz Marc Paul Klee Pablo Picasso Pablo Picasso Nivel de studiu: începători, avansați Sursa: google.com / Images

Arta abstractă - puncte, linii, forme spontane

Motive tradiționale românești

Elemente de limbaj plastic în natura statică

 

Natura statică

 

Nuanțe și tonuri - Culorile reci

Motive populare românești

 

Materiale și instrumente

  Bloc Desen  - greutate minim 160 gr/cm2 (Pigma) Format  A 4  pentru grupa de vârstă 5 ani; format  A3  pentru grupele de vârstă 6,7, 8....19 ani Carton pânzat 20/20 cm, 20x30 cm ; pânze grunduite pe șasiu opțional Tehnici de apă: Acuarela -  pigment sub formă de pastille (Pictor, Colibri, Daco, STAEDTLER, MAIMERI BLU) Guașa -  pigment la tuburi (Daco) Tempera -  pigment la tuburi (Daco, STAEDTLER); Tempera solidă (sub formă de batoane) Acril  - pigment la tuburi- pentru avansați, grupele de vârstă mare (Daco, RAFAELO ACRIL, Policolor) Albul va fi folosit în cantitate mare! Vă rog să vă asigurați de fiecare dată la cerc că există albul în paleta de culori, și că tuburile, paleta sunt curate. Se poate cumpăra albul separat (20 ml, 50 ml, 500 ml). Albul de titan are putere mai mare de acoperire. Pensule  cu fibre moi cu păr natural sau sintetic, subțiri și groase, cu vârf ascuțit, rotund, “cioc de rață – filbert”, mărimi între 0 și 16, sau pensule late nr. 25 Pal

"ÎNVINGATOR PRIN ARTĂ"

Materialul VIDEO pe care l-am prezentat in concursul de la IAȘI. Rezultatele vor veni la sfârșitul lunii noiembrie. Succes!

GANDAC- pata spontană, pata elaborată