Treceți la conținutul principal

Tehnica grattage

   Grattage este o tehnică care constă în a scrijeli și a lăsa o urmă pe o suprafață după ce aceasta a fost pregătită în etape. Primul strat este de culoare intensă, strălucitoare. După uscare se acoperă uniform cu parafină, prin frecarea unei lumânări. În următorul pas se aplică un strat de tempera sau guașă (negru, violet, albastru Prusia). Suprafața uscată va fi zgâriată cu un obiect ascuțit (cui, pix, scobitoare). În acest proces dinamic, ultimul strat de culoare și parafina vor fi îndepărtate lăsând să se vadă culorile intense așezate inițial. Liniile spontane, viu colorate în contrast cu fundalul închis vor fi subiect de analiză pentru copii. Răzuirea poate fi și amplă, în compoziție sunt introduse astfel, pete mai mari sau mai mici. 

    Tehnica grattage stimulează și angajează mintea într-un proces de descoperire a imaginilor ascunse sub pigment. 

Ce ne propunem?

-          Să descoperim noi modalități de exprimare cu ajutorul petei de culoare și a liniei;

-          Să înțelegem că o tehnică poate creea efecte neașteptate;

-         Să ne implicăm și să ne bucurăm de proces!  Vom căpăta noi deprinderi și înțelegeri ale actului artistic. 

Ne reamintim: albul reprezintă lumina și cuprinde toate culorile spectrului solar, iar negrul - întunericul cuprinde toate culorile sub formă de pigment, materie. 


                   




Nivel de studiu: începători și avansați

Comentarii

Etichete

Afișați mai multe

Postări populare de pe acest blog

Tema săptămânii: Contrastul culorilor în sine

       Contrastul culorilor în sine apare prin juxtapunerea (alăturarea) tentelor de culori pure (culorile primare și culorile binare). Subiectul plastic: „Pisica”  Henri Matisse Franz Marc   Franz Marc Franz Marc Paul Klee Pablo Picasso Pablo Picasso Nivel de studiu: începători, avansați Sursa: google.com / Images

Arta abstractă - puncte, linii, forme spontane

Motive tradiționale românești

Elemente de limbaj plastic în natura statică

 

Natura statică

 

Nuanțe și tonuri - Culorile reci

Motive populare românești

 

GANDAC- pata spontană, pata elaborată

Materiale și instrumente

  Bloc Desen  - greutate minim 160 gr/cm2 (Pigma) Format  A 4  pentru grupa de vârstă 5 ani; format  A3  pentru grupele de vârstă 6,7, 8....19 ani Carton pânzat 20/20 cm, 20x30 cm ; pânze grunduite pe șasiu opțional Tehnici de apă: Acuarela -  pigment sub formă de pastille (Pictor, Colibri, Daco, STAEDTLER, MAIMERI BLU) Guașa -  pigment la tuburi (Daco) Tempera -  pigment la tuburi (Daco, STAEDTLER); Tempera solidă (sub formă de batoane) Acril  - pigment la tuburi- pentru avansați, grupele de vârstă mare (Daco, RAFAELO ACRIL, Policolor) Albul va fi folosit în cantitate mare! Vă rog să vă asigurați de fiecare dată la cerc că există albul în paleta de culori, și că tuburile, paleta sunt curate. Se poate cumpăra albul separat (20 ml, 50 ml, 500 ml). Albul de titan are putere mai mare de acoperire. Pensule  cu fibre moi cu păr natural sau sintetic, subțiri și groase, cu vârf ascuțit, rotund, “cioc de rață – filbert”, mărimi între 0 și 16, sau pensule late nr. 25 Pal

"ÎNVINGATOR PRIN ARTĂ"

Materialul VIDEO pe care l-am prezentat in concursul de la IAȘI. Rezultatele vor veni la sfârșitul lunii noiembrie. Succes!